7 Şubat 2017 Salı

SU NEDEN YANMAZ?


Kısa cevap ► 2 hidrojen ve 1 oksijen atomunun kurduğu kimyasal bağın gücü, alevlerin gücünden fazla.

SU, ATEŞİN ORTAYA çıkabilmesi için ihtiyaç duyulan şeylerden ikisini içeriyor: Yakıt
(hidrojen) ve yakıcı bir gaz olan oksijen. Peki öyleyse neden yanmıyor?
Hidrojen ve oksijen yanmayı başlatabilecek elementler olsalar da ikisi arasındaki bu kimyasal reaksiyon atmosfer koşullarında,
yani havada serbest olduklarında ortaya çıkıyor. Hidrojen son derece yanıcı bir gaz fakat suda bir araya gelen oksijen ve hidrojen, tek başlarınayken sahip oldukları özellikleri göstermezler. Petrol gibi sıvı yakıtların kolayca yanmasının sebebiyse, havadaki oksijenle reaksiyona girebilen bir içeriğe sahip olması. Petrolde sadece hidrojen değil, karbon da var. Bunlar hidrokarbon zincirlerini oluşturur. Oksijenle bir araya geldiklerinde termodinamik açıdan sudaki gibi istikrarlı bir yapıya sahip olmaz, kolayca alev alabilecek bir içeriğe dönüşür.
Aslında su molekülleri de sonuçta hid-rojenin havadaki oksijenle kimyasal bağ kurması sonucunda oluştu ve buradaki iki hidrojen atomuyla bir oksijen atomu¬nun kurduğu bağ öylesine güçlü ki onları birbirinden ayırmak için çok fazla enerji uygulanması gerek. Ve ateşin ortaya çıkar-dığı enerji bile bu bağı çözmeye yetmez. Bu sayede, yanan bir şeyin üstüne su attığımızda onu soğutup, yanmaya yol açan şeyin, yani oksijenin havayla temasım kesmiş oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder