Denizlerin diplerindeki canlıları merak ediyormusunuz. Merak ediyorsanız blogum tam size göre
29 Ocak 2017 Pazar
Ateşböceği Mürekkepbalığı
Derinlik : 180 - 400 Metre
Okyanuslardaki tüm biyolüminesans yaşam formları içinde bir tanesi var ki rahatlıkla diğerlerinin ışığını gölgede bırakabilir. Ateşböceği mürekkepbalığı (Watasenia scintillans) her yıl Mart ile Mayıs ayları arasındaki yumurtlama döneminde. Japonya'nın Toyama sahilinde, milyonlarcasının bir araya toplanıp yarattığı mavi ışık gösterisiyle ünlü. Işık saçan fotoforları tüm vücudunu
Goblin Köpekbalığı
Derinlik : 270 - 1500 Metre
Gizemli Balık Goblin köpekbalıklarıyla öyle az karşılaşabildik ki haklarında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz yassı, uzun burnu ve çivi gibi dişleriyle zaten günümüze ait olamayacak ilkel bir tür gibi görünüyor. 3.5 metre uzunluğundaki
Fırfırlı Köpekbalığı
Derinlik : 50 - 1500 Metre
Okyanusların derin sularında gizlenen bir başka “canlı fosil” fırfırlı köpekbalığı (Chlamydoselachus anguineus), dinozorların devrinden bu yana derin denizleri turlayan atalarının soyundan geliyor. Aşırı zorlu koşullara uyum sağlamak adına kendisini diğer
28 Ocak 2017 Cumartesi
Kara Yutucu
Derinlik : 700 - 2750 Metre
Büyüleyici ve korkunç bir yaratık daha! Bu balık bir klişeyi yerle bir edip, “Büyük balık küçük balığı yer" sözünü geçersiz kılıyor. Kendinden 2 kat büyük ya da kendi kütlesinin 10 katı kütleye sahip canlıları bile mideye rahatlıkla
Etobur Mercan
DERİNLİK: 3000 - 3500 METRE
Mercanlar normalde besinlerini, bir yuva sundukları fotosentez yapan alglerden elde ediyor. Ama böyle bir ilişkinin gerçekleşebilmesi için okyanus tabanı derinliğinin 60 metreyi geçmemesi gerek ki bu algler de güneş ışınlarını verimli bir şekilde kullanabilsinler.
27 Ocak 2017 Cuma
DAMLA BALIĞI
Derinlik : 300 - 1200 Metre
Görünüşü nedeniyle "dünyanın en çirkin hayvanı" ilan edilmiş olsa da damla balığı (Psychrolutes marcidus), zorlu koşullara sahip bir dünyanın dayanıklılık rekorlarını kırmak için büründüğü bu fiziksel formu sayesinde imkânsızı başa-rabilen türlerden.
ENGEREK BALIĞI
Derinlik : 600 - 4400 Metre
Hiçbir canlının böyle sivri. keskin dişler karşısında şansı yok. 25 santimetre uzunluğundaki bu derin su canavarı ılıman tropikal denizleri tercih ediyor. Bilinen en yırtıcı avcılardan biri olan engerek balığı (Chauliodus sloani) biyolüminesans özelliğini kullanıp avını kendisine çekiyor, hatta birkaç tanesini bir araya toplayıp hepsine birden saldırıyor.
YETi YENGEÇ
Derinlik : 2200 metre
Kocaman tüylü kıskaçlarından ötürü “yeti yengeç" olarak anılan Kiwa hirsuta da hidrotermal bacaları ev edinen ilginç türlerden. 2005 yılında keşfedilen bu yengeç türü 15 santimetre gibi fevkalade bir uzunluğa erişebiliyor.
26 Ocak 2017 Perşembe
barreleye fıçı gözlü balığı (Macropinna microstoma)
Derinlik : 400 - 2500 Metre
Küçük fıçılara benzeyen boru şeklindeki gözleri nedeniyle "fıçı gözlü" anlamına gelen barreleye ismini alan (Macropinna microstoma) şeffaf kafalı acayip görünümlü bir balık. Gözlerini bir teleskop gibi kullanıp, dilerse yukarıya ya da önüne çevirebiliyor. Yani avlanma fırsatlarını hiç kaçırmıyor.
25 Ocak 2017 Çarşamba
Doğanın Yeşil Sihri
DERİNLİK: 0 - 500 METRE ARASI
GFP ile
güçlendirilmiş güneş panellerinin teknolojisi, GFP’nin güneş ışınlarındaki morötesi ışımayı absorbe etmesine dayanıyor. Böylece pahalı materyalleri devreden çıkarıp, alüminyum gibi basit bir malzemeyle çalışabiliyor.
24 Ocak 2017 Salı
Ağzı Vücudundan Büyük
Pelikan yılanbalığı (Eury- pharynx pelecanoides) ender rastladığımız türlerden biri. Dolayısıyla haklarında çok az şey biliyoruz. En dikkat çeken özelliği ağzının şaşırtıcı büyüklüğü olan balık, bu devasa ağız sayesinde kendinden iri canlıları bile tek lokmada yutabilir. Midesi de büyükçe bir öğünü kaldırabilecek kadar genişleyebiliyor. Yine de genelde küçük deniz kabuklularıyla beslenmeyi tercih ediyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)