26 Ocak 2017 Perşembe

barreleye fıçı gözlü balığı (Macropinna microstoma)



Derinlik : 400 - 2500 Metre
Küçük fıçılara benzeyen boru şeklindeki gözleri nedeniyle "fıçı gözlü" anlamına gelen barreleye ismini alan (Macropinna microstoma) şeffaf kafalı acayip görünümlü bir balık. Gözlerini bir teleskop gibi kullanıp, dilerse yukarıya ya da önüne çevirebiliyor. Yani avlanma fırsatlarını hiç kaçırmıyor.

Balığın şeffaf kafasının içinde yer alan ve iki parçaya ayrılmış bir beyine benzeyen şey de gözlerinin uzantısı olarak çalışan lensleri korumak için gelişmiş, başka hiçbir işlevi olmayan bir organ.Işıktan yoksun bir ortamda bile canlıların yönlerini tayin edebilmesi, avlanması ya da avcılardan kaçabilmesi gerek. Bunun için bir şekilde çevrelerini görebilmelerine, göremiyorlarsa da diğer duyularını geliştirmelerine ihtiyaç var. Doğa bu hayvanı, en zayıf ışığı bile yakalayabilen yapıdaki gözlerle ödüllendirip, kafasının içine dek uzanan karmaşık göz sisteminin üstünü de şeffaf hale getirmiş ki her şeyi görebilsin.
Bu hassas gözler çevrede olup biten hiçbir şeyi kaçırmıyor. Lensleri koruyan yarısaydam tabaka, alttaki narin yapının bir saldırı anında hasar almadan kalmasını sağlıyor. Önünü ve üstünü bu gözlerle takip ederken, aşağıda olan biteni de kaçırdığını sanmayın. Balığın vücudunun altında bir çift göz daha var. Bu ikinci çift çok karmaşık bir lens sistemi kullanarak aşağıdan yansıyan ışığı ikinci bir retinaya ulaştırmakta. Yani bu muhteşem balık kusursuz bir teleskop sistemi gibi çalışan üst gözleri sayesinde yukarıyı ve önünü izlemeye devam ederken, evreni izlemek için kullandığımız dev aynalardan oluşan teleskoplara benzeyen ikincil gözleriyle de aşağıyı takip ediyor. Sonuç olarak hepsinden topladığı ışığı bir arada kullanıp mükemmel görüş becerisi elde ediyor.

Bu olağanüstü gözlere ek olarak, bir de Örümcek Adam MONTEREY reflekslerine sahip. Geniş, yassı yüzgeçleri sayesinde suyun içinde tamamen hareketsiz kalabildiği gibi, hızla kusursuz manevralar yapabilir. İşte böyle bir hareket kabiliyetine sahip olduğu için avlanmasına da ihtiyaç yok. Beslenme gereksinimini çoğunlukla hırsızlık yaparak diğer türlerden, hiç yakalanmadan çaldığı yiyeceklerle karşılıyor.

İleri Teknoloji Ürünü Teleskop Sistemlerini Gölgede Bırakan Bir Göz Yapısı Işık, aşağıdaki gözlerden yukarıya yollanıp buradaki aynalara çarpıyor ve retinaya ulaştırılıyor. Balık böylece aşağıya odaklanıp, eşzamanlı olarak yukarıda neler olup bittiğini izleyebilir. Işık yukarıdan geldiğindeyse aşağıdaki farklı bir retinaya ulaşıyor. Bu karmaşık sistem onun tüm çevresini net bir şekilde görebilmesini sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder